top of page

Yeni Çalışma Antarktik Yüzer Buzlarının Eriyişinin Hızlanacağını Gösterdi

12 Ekimde Nature Geoscience Dergisi’nde  yayınlanan bir çalışma 2050’de Antarktika Yüzer Buzullarının eriyiş hızının iki katına çıkacağını. Ve eğer bugünkü karbon salımını devam ettirirsek, 2100 yılına kadar, denize uzanan Antarktika Buzullarının tamamen erimesine sebep olarak deniz seviyesinin aşırı derece yükselmesine yol açacağımızı öngördü.


Larsen B İsimli yüzer buzuldaki yüzeysel erime gözlenebilmekte. Fotoğraf:Ted Scambos & Rob Bauer

Yüzen buzullar, Antarktika’nın devasa karasal buzullarının denize uzanan kısımları. Erimeleri okyanusların yükselmesine doğrudan sebep olmasa da; bu buzullar, karasal buzullardan kopan parçaların veya suların denize hızlı bir şekilde ulaşmasını(bu durum denizlerin yükselmesine doğrudan sebep oluyor)  engelleyen bir kapı eşiği işlevi görüyor.

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü’nde doktora sonrası çalışmasını yapan Luke Trusel , çalışmalarının Antarktika’daki buzul erimelerinin ısınan bir iklimde ne kadar hızlanabileceğini gösterdiğini söyledi. Günümüzde Antarktik Yarımadası’nda buz çökmelerini zaten gözlendiğini; bu çalışmayla ortaya konulan modelin yüzyıl sonunda bu çökmelerin tüm Antarktika kıyılarında görülebileceğini gösterdiğini ortaya çıkardığını ekledi.

Bilim insanları, gelecekteki yüzer buz tabakası erimelerini tahmin edebilmek için çalışmalarında günümüzde elde edilen uydu görüntülerini kullandı. Modeller bu görüntüler üzerinden yola çıkılarak orta düzeyde ve yüksek sera gazı salımı durumlarını 2100 yılına kadar canlandırdı. Sonuçlar 2050 yılına kadar iki salım durumunda da Antarktika buzlarının erime hızının iki katına çıkacağını gösterdi. Ancak, 2050 ve 2100 yılları arası iki durum için çok farklı sonuçlar ortaya koyuyor. Salımın orta düzeyde olduğu senaryoda 2050’ye kadar olan ikiye katlanmadan sonra erime hızında az bir yükseliş gözlenirken; yüksek salımlı senaryoda 2100 yılında yüzer buzun tamamen çökmesiyle birlikte buzulların erime hızındaki ve deniz yüksekliğindeki artış çok önemli düzeyde olacak.

Bu çalışmayla ortaya çıkan veriler, iklim politikalarının ve gaz salımı sınırlamalarının önemini gözler önününe seriyor. Bu yüzyılda sebep olacağımız gaz salımları Antarktika buzulları üzerinde önemli etkiye sahip olacak. Bu buzulların korunması ya da korunamaması da deniz seviyesi ve gezegenimizin geleceği üzerinde doğrudan etkili olacak.

Çeviren: Batuhan Çağrı YAPAN

Kaynak:WHOI

Kommentare

Kommentare konnten nicht geladen werden
Es gab ein technisches Problem. Verbinde dich erneut oder aktualisiere die Seite.
bottom of page