top of page

Uzayda Bir Bahçe Yetişiyor

BA3D0548-AE63-463D-B7870F09DC07E333.jpg

Uluslararası Uzay İstasyonunda ilk zinya çiçeği güneş ışığını hissederken.  Fotoğraf: Scott Kelly


Uluslararası Uzay istasyonunda ilk defa zinya çiçekleri açtı ve NASA astranotu Scott Kelly bunun için daha gururlu olamazdı.

Zinyalar sebze programı kapsamında zor koşullarda yetiştirildiler. Aşırı suya, kuraklığa hatta uzay mantarlarına bile maruz kalıyorlar. Zinyaların koşullarını daha iyi dengelemek için, NASA Kelly adında bahçıvanına yılbaşı arifesinde yetkiyi verdi, böylece buna dünyanın karar vermesini beklemek yerine kendi bağımsız olarak, bitkilerin ne zaman sulanıp sulanmaması gerektiğini belirleyebilecekti. Görünüşe bakılırsa bu sıkı çalışma karşılığını sarılı turunculu hayat dolu çiçeklerin fotoğraflarıyla verdi.

Bu yılın başlarında uzay istasyonu marul yetiştirmişti, fakat zinyalar bunun çok ötesinde çünkü yetiştirmesi çok daha zor ve zahmetli koşullar istiyor.

Sebze projesinin yöneticisi Trent Smith’e göre, zinyalar maruldan çok farklı çünkü çevresel faktörlere ve ışık değişimlerine çok duyarlı ve 60 ile 80 gün arası değişen uzun bir yetişme süresi var. Bu yüzden yetiştirmesi ve çiçeklendirmesi çok zor bir bitki ve bu da onu domates için müjdeleyici yapıyor.

Şimdiye kadar birçok bitki uzayda yetiştirildi—2012’deki ayçiçekleri dahil—ancak sebze programı karmaşık bitkileri bu yaşam döngüsünde en az hasarla yetiştirmenin yolunu öğrenmeye çalışıyor.

NASA zinyayı yetiştirebildiklerinde, astronotları çok daha uzun yolculuklara yollayabileceklerini açıkladı. Fakat, şimdilik astronotlar evlerinden çok uzakta büyüyen zinyalara hayret etmekteler.

Çeviren: Ecem Kuşcuoğlu

bottom of page