top of page

Tehlike Altındaki Balinalara Yüksek Teknolojiyle Sağlık Kontrolü

İnsansız hava araçları bilim insanlarına deniz memelilerinin sağlığıyla ilgili eşi benzeri olmayan bilgiler sağlıyor

005-drone-blow-sampling-DSC_6687_426497.jpg

İnsansız Hava Aracı Balinanın nefesinden örnek topluyor.   Fotoğraf: Véronique LaCapra


Woods Hole Oşinografi Enstitüsü (WHOI) ve Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nden (NOAA) bilim insanları insansız hava araçlarını kullanarak nesli kritik olarak tehlike altında olan türler hakkında çalışmalar yürütüyorlar. WHOI’den biyolog Micheal Moore ve NOAA’dan John Durban ve Holly Fearnbach öncülüğündeki araştırmacı grubu geçtiğimiz bahar aylarında Buzul Balinaları (E. glacialis) hakkında araştırma yapmak için Kuzey Atlantik’te yer alan Cape Cod Körfezi’ne seferler düzenledi. Uzaktan kumandayla kontrol edilen altı pervaneli bir hexacopter ile balinaların yüksek çözünürlüklü fotoğrafları çekildi ve balinaların nefes deliklerinden püskürttükleri nefeslerinden örnekler alındı. Üç hafta süren çalışmada gerçekleştirilen 67 İHA uçuşuyla 35 balina fotoğraflandı ve 16 nefes örneği toplandı.

004-head-close-up-EgH_2016-03-30-17-51-08-bl_426577.jpg

Balinanın İHA tarafından çekilmiş yüksek çözünürlüklü fotoğrafı. Fotoğraf: Véronique LaCapra


Çalışmanın bir sonraki basamağı bu seferlerde toplanan verinin analizi olacak. Durban ve Fearnbach fotoğrafları kullanarak her bir balinanın boyutlarını ve sağlık durumlarını analiz edecek, ayrıca herhangi bir yara veya sakatlanmaları olup olmadığını kontrol edecek. WHOI’den Miller ve Apprill ise nefes örneklerindeki genetik materyali dizileyerek balinaların vücudundaki bakteri, virüs ve mantarları yani mikrobiyomu anlamaya çalışacaklar. Farklı balinaların mikrobiyomları karşılaştırılarak sağlık durumları hakkında yorum yapılacak.

006-blow-sampler-DSC_6269_426498.jpg

Genetik çalışmalarda kullanılacak nefes örnekleri şekildeki kaplarda toplanıyor. Fotoğraf: Véronique LaCapra


Buzul balinalarının sağlık durumlarının anlaşılması türün hayatta kalması için hayati önem taşıyor; zira bu türden kalan birey sayısının 500’den az olduğu düşünülüyor. Hayatlarının büyük bir kısmını Kuzey Amerika kıyılarının 50 mil açığında geçiren bu tür insan aktivitelerinden olumsuz etkileniyor, yapılan çalışmalar bu balinaların ölüm sebeplerinin yarısından fazlasının gemilerle çarpışma veya balıkçılık ekipmanlarına takılma olduğunu gösteriyor. Ayrıca, küresel ısınma ve beraberindeki okyanus ısınmasının bu türün ana besin kaynağı olan zooplanktonların  azalmasına sebep olduğu yönünde bulgular var, bu da türün az beslenmesine ve üreme hızının düşmesine sebep olabilir.

 Çeviren: Batuhan Çağrı Yapan

 Kaynak: WHOI

bottom of page