top of page

Plastik Atıklar Arktik Denizi’nin Yüzeyinde Bile Karşımıza Çıkıyor!

Alfred Wegener Enstitüsü ve Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi’nden araştırmacıların yeni çalışması  plastik atıkların artık Arktik Denizinin yüzeyinde bile karşımıza çıktığını gösterdi. Atıkların Arktik sularına nasıl taşındığı tam olarak bilinmese de Polar Biology Dergisi’nin yazarları bu atıkların bölgesel deniz hayatı için sorun teşkil edebileceğini belirtiyor.Plastik daha önce martıların ve Greenland köpekbalığının midesinde karşımıza çıkmıştı.


  Helgoland Adası’ndaki üreme kolonosinde atık balık ağlarını yuva malzemesi olarak kullanan Sümsük Kuşları. Fotoğraf:  Alfred Wegener Institute, Helmholtz Centre for Polar and Marine Research

Plastik çöpler okyanuslarda birçok yerde bulunuyor, Artik Denizi’nde bile. Bu gerçek en son Alfred Wegener Enstitüsü, Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi ve Belçika Kutup Ekolojisi Labaratuarının çalışmalarında karşımıza çıktı. Araştırmacılar Polar Biology dergisinin web sitesinde çalısmaların sonuclarını yayınladı.

Kirliliğin seviyesini ölçmek için  araştırmacılar Icebreaker Polarstern  araştıma gemisinin hızının avantajını kullandılar. Farm boğazında Doğu grönland ve Svalbard arasında kalan bölge. Haziran 2012’de AWI’den biyolog Dr. Melanie Bergmann ve ekibi helikopter ve gemilerin yardımı ile deniz yüzeyindeki kirlilik miktarını tespit etmeye çalıştı ve 5600 kilometrelik bir alanda 31 parça çöp buldu.

Bu sayı az gibi gözükse de bu çalışma Arktik denizine doğru çöp akışının olduğunu onaylıyor. Deniz biyologları  sayının az olması durumunu gözlemin gemilerdeki kuleler ve helikopterler aracılığı ile yapılmasına bağlıyor. Sadece büyük parçaların görüldüğü ve daha küçük parçaların da olabileceği belirtiliyor yani verilen sayı gerçek kirlenmenin altında olabilir. Bunun yanında  şunu da biliyoruz ki plastik zaman içinde küçük parçalara ayrılıyor ve bunu ancak analizler sonucu tespit edebiliyoruz

Şimdilik 5 tane çöp toplanma alanı biliyoruz belki de 6.sı Barent boğazında olabilir. Farm Boğazında karşımıza çıkan plastik atıklar bilgisayar modelleri karşımıza çıkan  Barent Denizi’nde olduğu düşünülen 6. Çöp alanından sızıyor olabilir.Bu çöp toplanma alanları okyanus akıntılarının çöp taşıması sonucu oluşur. Bergman bu çöp toplanma alanının Kuzey Avrupa’daki yoğun kıyısal kirlenmeden beslendiğine inanıyor.Çöplerin daha kuzeye ve kuzey batıya gidebileceğini belirtiyor.

Bergman bunların yanında çöplerin ortaya çıkmasındaki bir başka sebebin de Artic deniz buzunun erimesi olduğunu söylüyor.Buzun erimesi Kuzeye daha fazla seferi beraberinde getiriyor ve gemilerdeki çöp isteyerek ya da kazayla denizle buluşuyor.Bunun böyle devam edebileceğini bekliyor.

Önceki çalışmasında Bergman Artic Denizi’nin tabanından alınan fotoğrafları plastik,cam ve diğer çöplerin varlığını tespit için analiz etti.Çöp yoğunlunun on senelik zaman diliminde iki katına cıktığını söyledi. Dipteki çöp yoğunluğu 10  yada 100 kat daha fazla yüzeyden. Bergman rotalarında  kilometre başına 2.2 ile 18.8 litre arasında çöp bulunduğunu ve okyanus tabanının ana bir toplanma yeri olabileceğini belirtiyor.

Çöp akışı yüzeyden beslenen deniz kuşları için çok zararlı. Yakın zamanda  Isfjorden fjord  tarafından S’itsbergen’de yapılan çalışma Kuzey Fulmarlarının yüzde 88’nin plastik yuttuğunu gösteriyor.Bu kuşlar hayatını denizde geciriyor. Hatta Grönland’da yakalanan köpek balıklarının yüzde 8’inin midesinde bile plastik bulundu.

Bergman son çalışmasında kullandığı bu çöp verilerinin RV Polarstern’de deniz memelileri ve deniz kuşları için yapılan bir çalışmanın dersinde toplandığını söylüyor ve “Biz sadece  yapılan çalışmanın imkanlarını kullanarak  çöpleri saydık.”.Bilim adamları farklı amaçlarla yapılan seferlerde de veri toplamayı tercih ederler. Bergman: “Hareket halindeki bir gemiden çöp miktarını hesaplamak gerçekten kolay olduğu için gelecekte de çöp dağılımını hesaplamak için bu yöntem kullanılabilir. Bu veri toplama işi araştırma,balıkçı,sahil güvenlik gemileri ile de yapılabilir.”

Çeviren: Onur Karakuş

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page