Yol kenarlarında, ormanlık alanlarda sıkça gördüğümüz alıç (Crataegus monogyna) bitkisi gözümüze ufak yuvarlak meyveleri ile çarpar. Bu meyveler kırmızı, turuncu veya sarı renklerde olup çapları 6-10 mm arasında değişmektedir. Alıç küçük ağaçlar (ağaççık) sınıfına girer.
Meyveleri hayvanlar tarafından yenilebilir, hatta kuşlar için önemli bir besin kaynağıdır. Ekşi-tatlı tadı birçok insan tarafından lezzetli bulunur, reçel ve marmelat yapımında da kullanılır. Ormanlık alanda yaptığınız yürüyüşlerde karşılaşırsanız rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İlkbahar döneminde çiçeklenir, meyvelerini sonbaharda verir. Çiçeklerinin ve meyvelerinin hoş görünümü sebebi ile peyzaj çalışmalarında da tercih edilir. Ülkemizde ve dünyada çok fazla alanda yetişebilir, ODTÜ kampüsü de bunlardan biridir.
Aslında alıçın en çarpıcı yanı sağlık üzerindeki etkileridir. İçeriğinde Ca, P, K, Mg ve Fe olmak üzere oldukça yüksek miktarlarda mineral ve antioksidan özellikte birçok madde (vitaminler, organik asitler, eterik yağlar) barındırır. Bu antioksidanlar serbest radikal oluşumunu önleyerek kalbin düzenli çalışmasını sağlarlar. Beyine ve kalbe giden kan akışını arttırarak kalbi ritim bozukluklarına karşı korur, kalbin kasılma gücünü ve kalp basıncını dengeler, yüksek tansiyonun öüne geçer. Yapılan bir araştırmada belirtilmiştir ki “Alıcın kurutulmuş çiçek ve meyveleri çay gibi hazırlanarak boğaz iltihabına, öksürüğe, kalp faaliyeti zayıflığına, kalp çarpıntısına, böbrek hastalıklarına, damar sertliğine ve karaciğer ağrılarına karşı da kullanılmaktadır.”
Yazar: Belce Uykusuz
Editör: Ceren Müşerref Şelte
Referanslar
Caliskan, Oguzhan. (2018). Sarı Alıç (Crataegusazarolus L.) Genotipinin Morfolojik, Biyolojik ve Meyve Kali. Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University. 35. 69-74. 10.13002/jafag4504.
Crataegus tanacetifolia. (n.d.). Retrieved October 28, 2020, from http://www.agaclar.org/agac.asp?id=883
Legler, B. (2018, September 18). English hawthorn identification and control. Retrieved October 28, 2020, from https://www.kingcounty.gov/services/environment/animals-and-plants/noxious-weeds/weed-identification/common-hawthorn.aspx
Pasiecznik, N. (2008, January 11). Crataegus monogyna (hawthorn). Retrieved October 28, 2020, from https://www.cabi.org/isc/datasheet/16496
Comments