top of page

Meksika Körfezi Derinliklerinde İlkel Orman Kalıntıları Keşfedildi

Tüplü dalıgıçlar Alabama Kıyıları’nda ilkel bir ormanın kalıntılarını keşfetti.


Ormana ait kalıntıları gösteren sonar haritası  Harita: University of Southern Mississippi Department of Marine Science

Haliçleri araştıran Weeks Bay Foundation isimli sivil toplum örgütünün başkanı Ben Raines Okyanus sedimanları altında gömülü ve oksijensiz ortamda elli bin yıldan uzun zaman boyunca korunmuş olan Amerikan Bataklık Selvisi(Taxodium distichum ) ormanının 2005 yılında yaşanan Katrina Kasırgası sonrasında günyüzüne çıktığını açıkladı.

Ağaçların çok iyi korunduğunu bildiren Raines, kalıntılar kesildiğinde Selvi reçinesi kokusunun alınabildiğini söyledi. Ağaçların kalıntıları Alabama’nın Mobile isimli şehrinin bir kaç kilometre açığında ve suyun 18 metre altında 1.3 kilometre alana yayılmış durumda.

İyi Korunan Bir Sır

Keşfin öyküsü ise oldukça ilginç: orman kalıntılarını keşfeden bir dalış organizatörü amatör dalgıçların su altındaki kalıntı, mercan, enkaz gibi şeylerden hatıra almalarının oldukça yaygın olduğunu bildiğinden bu kalıntıları korumak adına keşfini uzun bir süre dalış camiasından saklamış. Dalgıç, en sonunda 2012 yılında Raines’e sırrını açıklamış ve bu kalıntıların koordinatlarını Raines ile paylaşmış. Raines bahsedilen bölgeye ilk dalışını yaptığında çok iyi durumda korunmuş olan ağaç kalıntılarının doğal bir resife dönüşerek bir çok canlıya ev sahipliği yaptığını gözlemlemiş. Gördüğü manzaradan ve su altındaki devasa kütüklerden oldukça etkilenen Raines “Devasa kütükler ve ağaç gövdeleri arasında yüzmek bir peri masalında gibi hissettirdi. ”diyor.


                                       Fotoğraf: Dave Carlton

İlkel Orman

Raines durumu aralarında Güney Missisipi Üniversitesi’nde dendrokronolojist(ağaç halkası bilimi) Grant Harley’in de bulunduğu bir grup bilim insanına bildirmiş. Lousiana State Üniversitesi’nden Kristine Delong’un liderliğindeki bir ekip bölgenin gizemlerini keşfetmeye koyulmuş. Karbon izotop testi ağaçların yaklaşık elli iki bin yıl önce gömüldüğünü gösteriyor. Bu ağaçların halkaları Wisconsin Buzul Dönemi’nde alçalan deniz seviyeleri nedeniyle kara olan bölgenin iklimi hakkında önemli bilgiler verecek.

Harley, ağaç kütüklerinin kimilerinin  iki metre çapından büyük olduğunu ve bu ağaçların muhtemelen binlerce yaşındayken gömüldüğü ve binlerce yılın iklimi hakkında bilgi içerdiğini açıkladı. Henüz yeni başlayan ve fon arayan çalışmalar çok önemli bilgileri ortaya çıkaracak gibi duruyor.

Çeviren: Batuhan Çağrı Yapan

Kaynak: LIVESCIENCE

bottom of page