top of page

Köpek Balıkları Hakkında 10 İlginç Gerçek

İşte size köpek balıkları hakkında 10 ilginç gerçek.

1-Köpek balıkları suda aynı uçakların havada hareket ettiği gibi süzülür.

Köpek balığının kuyruğu  suyu yüzgeçlerin üzerinden akmaya zorlar ve tıpkı bir pervanenin uçağın kanatlarının üstünde hava akımı yaratması gibi.  Kötü şöhretli sırt yüzgeçleri ise dengeyi sağlar.

2-Köpek balıklarının çoğu türü yüzmeyi bıraktıklarında boğulmaz.

Antik köpek balıkları ağızlarının etrafında bulunan kasları kullanarak yüzgeçlerinin üstüne su pompalayabiliyorlardı, böylece oksijen alabiliyorlardı. Günümüz köpek balıkları hızlı yüzme hareketleriyle suyu solungaçların üzerinden geçirmeye zorlamak yerine genellikle daha farklı nefes alma metotları kullanıyorlar. Dinlenmek için durduklarında, kasa dayalı hareket gerektirmeyen nefes alma metoduna dönüyorlar. Bazı köpek balığı türlerinin antik nefes alma metoduna dönmek için yeterince güçlü kasları olmasa da dinlenmek için durdukları bilim insanları tarafından gözlemlendi, fakat bu oksijen azlığıyla nasıl başa çıktıkları hala bilinmiyor.

3-Köpek balıklarının çürükleri yoktur.

Çoğu köpek balığı türünün florür ile kaplanmış dişleri  vardır böylece dişleri inci gibi beyaz güçlü ve çürüksüz kalabiliyor.

shark-teeth_2622782c.jpg

4-Köpek balıkları en büyük balık beyinlerinden birine sahip

Genellikle köpek balıklarını kendi kendine okyanusta sinsice dolaşan avcılar olarak düşünüyoruz. Fakat çoğu oldukça sosyal canlılar ve belli bir hiyerarşiyle sürü halinde geziyorlar.

5-Köpek balıkları avlarının kalp atışlarından izlerini sürebilirler.

Lorenzini ampulleri denilen burunlarındaki elektriğe hassas yumrular ile  köpek balıkları kalp atışlarından gelen elektriksel titreşimlerin izini sürebilirler.

Lorenzini.jpg

6-Aslında köpek balıkları insanların tadını sevmez.

Eğer bir köpek balığı tarafından ısırılacak kadar şanssızsanız köpek balığı sizin bir deniz memelisi olmadığınızı anladığında tekrar sizi yemek için geri dönmez.

7-Bir insan tarafından ısırılma ihtimaliniz bir köpek balığı tarafından ısırılmaktan çok daha fazla.

Isırıldığınız zaman köpek balığı ısırığı tarafından ölmeniz çok düşük bir ihtimal.Her yıl 30 ile 50 arası köpek balığı saldırısı rapor ediliyor ve bunların 5 ile 10 arası kadarı ölümcül. Yani köpek balığı tarafından ısırılma oldukça nadir ve bundan ölmek daha da nadir.

8-Goblin köpek balıklarının yuvaları insanlar tarafından keşfedilmek için çok derinlerde.

Pembe uzun burunlu goblin köpek balıkları 100 metreden derin kıta sahanlığı boyunca ve denizaltı dağları sırasınca yerleri mesken edinirler.

137590640176014126703501197_Alien_Sharks_Goblin.jpg

9-Bilinen en büyük balina köpek balığı 8 katlı bir evden daha büyük

Balina köpek balıkları yaşayan en büyük balık türü. Bilinen en büyük balina köpek balığı 12 metreden uzun ve 21 tondan fazla.

exmouth-wa-whale-shark-swimming.jpg

 10-Köpek balıkları kolay incinebilir.

Çoğu yanlışlıkla balıkçılar tarafından yakalandığı için köpek balığı türlerinin %20-30 arası soyunun tükenmesi tehlikesiyle karşı karşıya.

Çeviren: Ecem Kuşcuoğlu

bottom of page