top of page

Kendi Kendine Tedavi: Maymunlar Ağrı Kesici Kabukları Yalayıp Yutuyor

Bir maymun nezle ise veya başı ağrıyorsa, ilaç dolabında birkaç ağrı kesici bulundurma lüksüne sahip değildir. Peki, yaban hayatın ortasında soğuk algınlığı ve öksürük ile nasıl baş edebilir?

AD6BB037-5E79-4020-8DE7E3BE1693DEFC.jpg

Fotoğraf: Carlo Bavagnoli Getty Images


Georgia Üniversitesi’nden çevre bilimci Ria R. Ghai ve onun arkadaşları bir yağmur ormanının Tylenol (ağrı kesici) ile eşdeğer ürünler sağlayıp sağlamadığını anlamak için dört yıl boyunca Uganda Kibale National  Park’ta 100’den fazla kırmızı colobus maymununu gözlemledi.

Dinlenmeye daha fazla zaman ayıran, daha az hareketli, az çiftleşen maymunların kamçılı kurt parazitine sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca, hasta maymunlar, sağlıklı akranlarıyla aynı beslenme programına sahip olabilmek için iki kat daha fazla ağaç kabuğu yiyorlar. Bulgular, Eylül ayında Proceedings of the Royal Society B. dergisinde yayımlandı.

Lifli aperatifler gerçekten maymunların mide yolları dışında, bağırsaktaki davetsiz misafirleri süpürüyor olabilir ama Ghai daha inandırıcı bir sebepten şüpheleniyor. Hasta maymunlar tarafından tercih edilen ağaç ve çalıların dokuz türünden yedisi antisepsi ve analjezi gibi farmakolojik özelliklere sahip. Böylece, Ghai diğer olasılıkları reddetmemesine rağmen, maymunların kendi kendilerini tedavi edebildiklerini düşünüyor. Hasta bireyler, kamçılı kurt parazitlerine karşı yerel halkın da kullandığı bitkileri kullanıyor. Ve “Sadece bir tesadüf gibi görünmüyor” diyor Ghai.

Zehri Arındırma

Helsinki Üniversitesi araştırmacıları geçtiğimiz günlerde karıncaların kendi kendini tedavi etmelerinin ilk kanıtlarını açıkladı. Biyologlar yüzlerce Formica fusca karıncasını tehlikeli bir mantara maruz bıraktığında, birçok enfekte olmuş karınca deney için hazırlanmış 4 ila 6 oranındaki hidrojen peroksit solüsyonunu seçti. Sağlıklı karıncalar küçük dozlardayken enfeksiyonları bastırabilen ancak aksi halde ölümcül olabilen ev kimyasallarından kaçındılar. Hasta gözüken karıncaların mantara yüzünden ölme olasılığı daha azdı. Karıncalar doğada belki de yaprak biti istilasıyla olan savaşlarını kazanmak için bunu sağlayabilecek bitkileri yiyerek bir bileşik elde edebilirler.

Çeviri: Buket Akseki

Comments


bottom of page