top of page

Kekik

Kekik; Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Thymus, Origanum, Satureja, Thymbra, Coridothymus cinslerinin genel adıdır. Hasat zamanı Mayıs-Eylül ayları arasındadır. Genellikle kuvvetli bir kokuya sahiptir. Öyle ki; elinizle bir an bile temas etmesi, gün boyu lezzetli bir koku bırakması için yeterlidir. En fazla 25 cm boyunda, çalı biçiminde görebileceğiniz bu çok dallı otsu bitkinin küçük çiçeklerinin rengi ise pembe, mor, beyaz ve kırmızı olarak değişir. Kekik güneşi sevdiği için dağlık bölgelerde, çayırlarda, orman kıyılarında karşımıza çıkar. Dolayısıyla Türkiye’nin sıcak topraklarında (Çanakkale – İzmir – Muğla – Balıkesir – Bursa) görülebilir.

kekik.jpg

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde bulunan bir kekik bitkisi

Kekik bitkisinden su buharı damıtması ile kekik yağı üretilir. Elde edilen bu yağda terpenik maddelerden timol bulunur ve timolun antibakteriyel, antiseptik özelliğinden yararlanılır. Timol, antioksidan olarak dış hekimliğinde, antiseptik sabunların hazırlanmasında ve daha birçok alanda kullanılmaktadır. Lezzetli bir bitki olan kekik aynı zamanda halk arasında baharat olarak  da kullanılır.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde kekik bitkisine birkaç adımda bir rastlayabilirsiniz.


Çıktığım orman yürüyüşünde kampüste rastladığım dağ kekiklerinden topladım. Yıkayıp, suyunu süzdükten sonra bezin üstüne, güneş altında yaklaşık 1 hafta kurumaya bıraktım. Kendi baharatını yapmak inanılmaz keyifliymiş. Yazan: İlayda İnan Kaynakça:

– (n.d.). Retrieved May 14, 2015, from http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/24/1077/12945.pdf

Commentaires


bottom of page