top of page

İklim Değişikliği Sonucu Bazı Erkekler Daha Çekici Hale Gelecek

Yaygın bir kabuklu deniz canlısı araştırmacılara iklim değişikliğinin üstesinden nasıl geldiğini gösterdi- erkekler dişilere daha çekici gelecek  ve bunun sonucunda popülasyon patlaması bekleniyor.

160927083308_1_540x360

Cymadusa pemptos türünün erkeği, gelecekteki iklim koşulları ile birlikte daha büyük kıskaçlara sahip olacak.

Telif hakkı:Katherine Heldt

Adelaide Üniversitesi’nin bu çalışması kur yapma davranışlarının, iklim değişikliğiyle daha sıcak ve asidik olan okyanuslarda değiştiğini gösteren ilk çalışmadır.

Adelaide Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Katherine Heldt ile ekolog ve evrimsel biyolog olan Dr. Pablo Munguia otçul bir amfipot-Cymadusa pemptos- üzerine çalıştılar, geniş tankların içinde yükseltilmiş sıcaklık ve CO2 oranları altında şimdiden 100 yıl sonrasıyla ilgili öngörüde bulundular. Bu çalışma Profesör Sean Connell, Dr. Bayden Russell ve doktora öğrencisi olan  Kathryn Anderson ile işbirliği içinde gerçekleşti.

Amfipot familyası, plaj çekirgesi ve kum piresini de bünyesinde barındırır. Cymadusa pemptos türünde, tıpkı diğer deniz amfipotları gibi erkek bireylerin kıskaçları dişilerin dikkatini çekmek ve diğer erkekleri uzaklaştırmak için dişilerinkinden daha büyüktür.

Bu çalışmada ileride olacağı tahmin edilen sulardaki sıcaklık ve  CO2 oranı artışında popülasyonun yirmi kat arttığı görüldü.

Pablo Mungia: ”İklim değişikliği, türlerin yok oluşu olmasa bile genellikle popülasyon üzerinde çeşitli olumsuz etkiler oluşturduğu düşünülür, popülasyon patlaması tahmin edilmez”

”Erkeklerin, daha düşük  CO2   oranı olan daha soğuk sulardaki önceki jenerasyonlara göre boyut olarak daha da büyümüş olduğunu gördük, dişiler ise aynı boyutlarda kalmıştır.”

”Bu durum büyük kıskaç boyutunun popülasyonda bir çeşitlilik yaratmasıyla kalmayıp, çok az sayıda jenerasyon değişimi sonrası tüm erkek bireylerin çok kısa bir süre içinde büyük kıskaçlara sahip olmasıyla sonuçlanmıştır.”

”Büyük çapta bir popülasyon patlamasına yol açacak olan hamile dişi  oranına bakıldığında (yaklaşık %80) çekicilik karakteri için olan bu cinsel seçilim her erkeği dişilere karşı eşit çekiciliğe getirmiş gibi görünüyor.Çünkü aynı zamanla iklim değişim koşulları, amfipotların besin olarak kullandığı alglerinde de artışa neden olmakta;bu da besin rekabetini azaltır ve popülasyonun büyümesini sağlayacak olan erkek bireylerin daha büyük kıskaçlı olmaları için gereken enerji ihtiyacını karşılar.”

”İklim değişikliğinin birçok tür için sarsıntılı olacağını biliyoruz ama bazı durumlarda farklı olabiliyor. Bu çalışma iklim değişikliğinin tüm çevreye olan büyük olumsuz etkilerine rağmen bazı türlerde için nasıl yararlı olacağının ilk nicel örneğidir.”

”Kur yapma sistemlerinin de imkan dahilinde değişebileceğini gördük. Eğer tüm erkekler kıskaç boyutu açısından eşit olursa, kıskaçlar en önemli karakter olma özelliğini kaybeder. Araştırmamız bize kur yapma davranışlarının gelecekteki iklimde nasıl değişebileceği konusunda fikir haritası yapmaya nasıl başlayabileceğimizi gösterdi.”

Çeviren: Yaren ÖZOĞUL

Kaynak: SCIENCEDAILY

bottom of page