top of page

Grubumuz bahar döneminin ilk Eymir arazi çalışmasını yaptı

14 Mart cumartesi günü saat 09:50’de Güvenpark’tan 185 numaralı otobüse binen grup üyelerimiz TRT binası önünde inerek bu sefer izleyip gölün doğusundan Eymir arazisine giriş yaptı. Yokuş aşağı inerken çok güzel manzaralarla karşılaşmış olsak da ODTÜ arazisi içindeki köpek sayısının çok fazla armış olduğunu ve insanların arkalarında bıraktığı çöpleri görmek bizleri üzdü.

Eymir Gölü tepeden yeşil gözükmekteydi, bu da fitoplanktonların yoğun artış gösterdiğine işaret. Havaların ısınmaya başlamasının ve güneşlenme süresinin uzamasının bunda etkisi olabilir. Zooplankton sayımı, klorofil-a miktarı, azot, fosfor konsantrasyonu verileri önümüzdeki günlerde paylaşılacaktır. Bu verilerin uzun süreli takibi ve yorumlanması gölün özellikleri ve geleceği hakkında bilgi vermekte.

Kemal Kurdaş Ekolojik İzleme İstasyonu’nda biraz dinlendikten; Begüm ve Batuhan’dan arazi hakkında bilgi aldıktan sonra önceden belirlenmiş parkurda bitki türleri odaklı arazi çalışması yapıldı. Hava parçalı-çok bulutlu yer yer yağışlı sekiz dereceydi.

Arazi çalışmasında görülen türler:

-Sarı Çam

-Kara Çam

-Badem -Sedir -Ahlat -Alıç

-Akçaağaç

-Dişbudak

-Meşe

-Çınar

-İğnelik

-Sarı yıldız

-Sığır kuyruğu

-Kanarya otu

-Engerek otu

-Sarı çiğdem

-Devedikeni

-Yermeşesi

-Kedi otu

-Bozkır mumu

-Çoban çantası

-Kara yosunu

-Liken

-Tarla faresi

-Sığırcık

-Saksağan

-Alakarga

-Karabaş martı

-Sakarmeke

-Körfare(yuva)


bottom of page