top of page

Gal: Parazitliğin Farklı Boyutu

Yıllar boyu, bazı böcek türleri hayatta kalabilmek için farklı yöntemler denemişlerdir. Bitkiler ise iletim yollarını tahrip eden böceklerden korunmak için yollar aramışlardır. Böcekleri gal adı verilen keselere hapsetmeye başlayan bitkilerin beklemediği bir şey vardır: Doğadaki her zorluğu lehine çevirebilen böcekler. Gal böcekleri, galleri koza olarak kullanmaya başlarlar. Galler larvaları için oldukça uygun besin kaynağı ve barınaktır. Gallerin oluşumunu tetikleyen iki temel faktör vardır:

Böceklerin beslenirken bitkiye verdiği zarar sonucu, bitki böcekten korunmak için böceği hapsetmek amacıyla gal oluşturur. Beslenen veya yumurta bırakan böceklerin sahip olduğu kimyasal maddeler bitkide büyüme hormonu etkisi yaratır. Sebep olan böceğin türüne göre gallerin şekli, rengi, büyüklüğü, yapısı değişmektedir. Şişlik şeklinde olabileceği gibi, tüy yapısında da gözlemlenebilirler. Şişlik şeklinde olanlara ise Cynips quercusfolii türünün oluşturduğu galleri örnek verebiliriz. Meşe yapraklarının üstüne veya altına larvalarını bırakarak gal oluşmasına sebep olan bu tür meşe ağacıyla parazitizm ilişkisi içerisindedir.

WhatsApp Image 2016-11-20 at 20.43.46 (3).jpeg

Fotoğraflayan: Suzan ŞÖNGER

Galler sadece böcekler tarafından oluşturulmamaktadır. Mantarlar,  ökseotları,  akarlar ve bakteriler de gal oluşturabilmektedir.


Elma ağacını enfekte etmiş olan Agrobacterium tumefaciens isimli toprak bakterisinin galleri



Ökseotunun sebep olduğu galler ise ahşaptan yapılmış çiçeklere benzemiyor mu?


Meloidogyne incognita adlı yuvarlak solucan ise domates köküne penetre olarak bu şekilde nodüller oluşturuyor.


YAZAN: SUZAN ŞÖNGER

GÖRSEL KAYNAK: WAYNE’S WORD

Yorumlar


bottom of page