Deniz bilimcilerden oluşan bir ekip matematik modelleri kullanarak Atlantik Okyanusu’nda dört yeni derin deniz resifi keşfetti. İrlanda’nın batısında 1.2 kilometre derinlikte yer alan resiflerin yerleri mercanlar için uygun koşulları tahmin edebilen bir modelleme sayesinde bulundu.
Fotoğraf: Plymouth University, Galway University, Cefas, Marine Institute Ireland.
Plymouth Çevre Balıkçılık ve Tarım Bilimi Merkezi(Cefas) ve İrlanda Galway Ulusal Üniversitesi’nden araştırmacılar mercan kayalıklarının varlığını iki hafta süren keşif gezisinde denizaltı robotlarının kaydettiği videoları inceleyerek tahminlerini doğruladı. Projeyi yürüten ekip bu çalışmanın bu tip özel habitatları keşfetme ve koruma çalışmalarında bir milat olduğunu söyledi. Projenin başında bulunan, Plymouth Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Mühendislik Bölümü’nde doçent olan Dr.Kerry Howell, sonuçların kendilerini çok mutlu ettiğini, bu yöntem sayesinde henüz ziyaret etmediğimiz derin denizler gibi geniş alanlarda olası mercan kayalıklarının haritalandırılabileceği ve zarar verici etkilerden korunabileceği açıklamasında bulundu.
İrlanda Galway Ulusal Üniversitesi’nden Dr. Anthony Grehan modele halihazırda keşfedilmiş derin deniz mercanlarının bulunduğu yerlerdeki koşulların parametre olarak girildiğini ve modelin bu koşullara sahip başka yerleri tanımlamaya çalıştığını söyledi. Ve ekledi, benzerlik ne kadar fazlaysa o bölgede mercanları gerçekten bulma olasılığımız o kadar fazla.
Avrupa Birliği “Eurofleets” Programı ve İrlanda Deniz Enstitüsü’nün olanaklarından faydalanan ekip Celtic Explorer isimli araştırma gemisi(RV) ve gemiye ait Holland I isimli derin deniz robotunu kullanarak iki haftalık bir araştırma gezisi düzenledi ve Holland I tahmin edilen bölgelerde mercan kayalıklarını buldu. Bu gezi sırasında sünger yatakları için yapılan modeller de sınandı fakat, mercan moedellerine göre çok daha az, yüzde elli başarı elde edildi.
Cefas’tan Anna Downie, süngerlerin yaşam alanlarıyla ilgili çok daha az bilgiye sahip olduklarını ve daha iyi çalışan modeller yapabilmek için daha çok çalışılıp süngerlerin yaşamıyla ilgili daha fazla bilgi edinilmesi gerektiğini söyledi.
Bilim insanları bu başarılı modelleri çok dalgalı sonar yöntemiyle oluşturulmuş deniz yatağı haritalarına erişebilmeleri sayesinde geliştirebilmiş. Sonar haritaları deniz dibinin ses dalgalarıyla yüksek çözünürlüklü olarak görüntülenmesiyle oluşturuluyor. İrlanda ve Norveç, karasularının haritalarını oluşturmuş durumda.
Araştırmacılar İrlanda Ulusal Deniz Yatağı Araştırması’nda oluşturulmuş yüksek çözünürlüklü batimetrik tablolarının kullanıldığı araştırmayla sınanan modellerini yakında yayınlamayı planlıyor ve söz konusu haritaları herkesin kullanımına açmayı umuyor. Dr. Howell, modellerinin daha önce keşfedilmemiş alanlarda mercan varlığı tahmininde kullanılabilecek kadar iyi olduğunu ve gelecekteki araştırmaların masraflarını önemli ölçüde azaltabileceğini söylüyor.
Çeviren: Batuhan Çağrı YAPAN
Kaynak: SCIENCEDAILY
Comments