Doğa fotoğrafçısı Joel Sartore’un eşi, hasta olduğunda ağır bir gerçekle yüz yüze kaldı: Hiçbir şeyin sonsuza kadar sürmeyeceği. Eşine teşhis koyulduğunda Sartore, dünyanın uç yerlerindeki en ender rastlanan türlerin fotoğraflarını çekmek için çıkacağı yolculuğunu iptal etti. Haftalar sonra eşinin yanındayken, hayattaki en önemli şeylerin ulaşabileceğimiz bir mesafede olduğunu, dünyadaki nesli tükenmekte olan canlıların hayvanat bahçelerinde esaret altında koruma amaçlı tutulduğunu fark etti.
10 yıldır Sartore National Geographic’in Photo Ark’ını inşa etmek için çalışıyor – Dünyanın altıncı büyük yok oluşu hakkında bilinç aşılamayı amaçlayan bir proje. Son zamanlarda, türler ekolojik dengedekinden 100 kat daha hızlı yok oluyor. Dahası, insan müdahalesinin sonucu, özellikle çevre kirliliği ve karbon salınımı, yayılıcı türlerin etrafa salınması ve aşırı tüketim. Uluslar Arası Doğayı Koruma Birliği’ne göre amfibilerin %41’i kritik olarak tehlikede.
Photo Ark kritik düzeyde tehlike altında olan ve esaret altında yaşayan bütün hayvanları belgelemeye çalışıyor. Sartore siyah beyaz arka plan kullanarak, inceleyen insanların gözünde hayvanların değerlerini eşitlemeye çalışıyor. İnsanlar, en çok kendilerine benzeyen hayvanlara derin bir sempati beslemeye eğilimliler —özellikle memeliler. Ancak ekoloji favori seçmez ve insan, amfibiler ve böcekler gibi biyolojik çeşitliliğin temel taşı olan canlıların değerini reddettikçe bu canlılar yok olmaya mahkum olacaklar. Bugüne kadar proje 5,400 türü belgeledi, hedeflenen sayının(12,000) yarısından biraz daha az.
Stanford Üniversitesi popülasyan çalışmaları profesörü Paul Ehrlich’e göre, “ Burada dünya çapında çok önemli türlerin örnekleri var ve aslında onlar yaşayan ölüler.”
Sartore insanların doğrudan bu hayvanların gözünün içine bakmasıyla yok oluş krizinin karşında durmak isteyeceklerine ve kendi ölümlülüğümüzün yansımasını o hayvanların gözlerinin içinde göreceğimize inanıyor. Fotoğrafladığı hayvanların çoğu tamamen yok olmaktan kurtuldu. Sartore insanların, popülasyonları sabit kalması gereken hayvanları koruyacak kadar zeki olması gerektiğine inanıyor. Ekonomik kazanç için cahilce gelişimlere devam mı etmeliyiz, Stanford kütlesel yok oluş çalışmaları araştırmacılarına göre belki de “ bindiğimiz dalı kesiyoruz.”
Sartore ve National Geographic çok asil bir göreve sahip — hayvanları ölümsüz yapmak.
Sartore’e göre,”Photo Ark’ın gerçek değerinin anlaşılması belki yüzyıllar sürmez ve insanlar nelere sahip olduğunun farkına şimdi varır. Belki de geride kalanları korurlar.”
Kollu ağaç kurbağası
Çizgili pijamalı kalamar
Arktik tilkisi
Üç parmaklı tembel hayvan
Deri sırtlı deniz kaplumbağası
Kolombiya cüce tavşanı
Kuzey beyaz gergedanı
Bataklık kaplumbağası
Yılan boyunlu kaplumbağa
Kaplan böceği
Yarasa kulaklı tilki
Sumatra orangutanı
Çeviren: Ecem Kuşcuoğlu
Kaynak: The Plaid Zebra
#Bataklıkkaplumbağası #Üçparmaklıtembelhayvan #biyogenekolojigrubu #KolluAğaçKurbağası #PhotoArk #Çizgilipijamalıkalamar #Sumatraorangutanı #Tehlikealtındakitürler #Derisırtlıdenizkaplumbağas #Odtü #Kolombiyacücetavşanı #PaulEhrlich #Yılanboyunlukaplumbağa #Kaplanböceği #Arktiktilkisi #JoelSartore #Kuzeybeyazgergedanı #Yarasakulaklıtilki #ecemkuşcuoğlu #Terra
Comments